Menü Kapat

Etkinlikler

Ukrayna Ankara Büyükelçiliği

II. International Nuclear Summer school, (Kyiv / Chornobyl NPP / Rivne NPP) UKRAINE

The State Scientific and Technical Center for Nuclear and Radiation Safety (SSTC NRS), Energoatom ve Odessa Ulusal Politeknik Enstitüsü (ONPU) ile birlikte 1 – 7 Temmuz 2019 tarihleri arasında Kiev’de uluslararası Nükleer yaz okulunun ikincisini gerçekleştirdik. Yaz okulumuza Türkiye ve diğer ülkelerden 100’ü aşkın öğrenci başvurdu, kriterleri sağlayan 25 katılımcı yaz okuluna seçildi. Yaz okulu, Ukrayanın Pripyat şehri yakınlarındaki Çernobil Nükleer Santrali teknik gezisi ile başladı. Bu kapsamda, kazanın meydana geldiği 4.ünite çevresi ve burada bulunan simülasyon merkezi ile reaktördeki kaza ve 2010 yılında başlatılan Arch projesi detaylı olarak ele alındı. Ardından kazanın yıkıcı etkisinin görüldüğü Pripyat şehrine gidildi. Yaz okulunun sonraki diğer üç gününde öğrenciler reaktör fiziği, su soğutmalı ve yönetmeli basınçlı su reaktörlerinin (WWER) teknik özellikleri hakkında kapsamlı dersler aldı. Yaz okulumuzun son günü ise Varash bölgesine gidilerek Rivne Nükleer Reaktörünün çalışır durumdaki türbin bölümü ve soğutma kuleleri yakından incelendi.

I. International Nuclear Summer school (Odessa / Ukraine)

Odessa Ulusal Politeknik Enstitüsü (ONPU) ile birlikte 13 – 21 Temmuz 2018 tarihleri arasında Ukrayna / Odessa’da Uluslararası Nükleer Yaz Okulu düzenlendi. Yaz okulumuza Türkiye’den 35 öğrenci başvurdu, kriterleri sağlayan 14 Doktora ve Yüksek Lisans öğrencisi kabul edildi. Yaz okulu süresince her iki üniversiteden konusunda uzman akademisyenler tarafından Odessa Üniversitesi’nde dersler verildi, bölüm laboratuvarları gezildi ve hemen arkasından eğitime Odessa’dan 460 km uzaklıktaki Zaporizhzhya (Zaporijya) Nükleer Güç Santrali ve Eğitim Merkezi’nde devam edildi. Öğrenciler ile birlikte Zaporizhzhya Nükleer Güç Santralinin 4 numaralı Reaktörünün içine girilerek, çalışır durumdaki türbin bölümü yakından incelendi. Ayrıca santralin simülasyon merkezinde reaktörün farklı bölümleri uygulamalı olarak tanıtıldı. Tüm enstitü öğretim üyelerimizin katılımı ile gerçekleşen Uluslararası Nükleer Yaz okulumuzun sonunda hazırlanan sertifikalar, Zaporizhzhya Nükleer Güç Santrali’nde yapılan törenle  katılımcılara dağıtıldı.

Turkey-Ukraine Nuclear Education Cooperation Workshop

20-21 February 2017 tarihleri arasında  Ankara Üniversitesinde Ukrayna ve Türk bilim insanları bir araya gelerek eğitimde nasıl bir işbirliği yapılabilir’i tartışmış, bu tartışmalardan sonra Kiev ve Odessa da yaz okulları düzenlenmiş, Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsü ile National Technical University of Ukraine “Igor Sikorsky Kyiv Polytechnic Institute (KPI) arasında  YÖK’ünde onayı ile Nükleer Enerji Ortak Tezli Yüksek Lisans Programı (İngilizce) açılmıştır.

Nükleer Bilimler ve Uygulamaları Kış Semineri (Ilgaz/Örsem)

Türkiye de Nükleer Bilimlerin uygulama alanlarında çalışan veya çalışmayı düşünün öğrencilerin vizyonunu genişletmek, bilgilerini artırmak, eksiklerini görmelerini sağlamak ve yeni araştırma konuları bulmalarına yardımcı olmak amacı ile  4-11 Şubat 2016 Tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Ilgaz / Örsem Tesislerinde Türkiye deki herhangi bir enstitüye kayıtlı 35 yaşından gün almamış Yüksek Lisans veya Doktora öğrencilerinin katıldığı Nükleer Bilimler ve Uygulamaları Kış Semineri düzenlendi. Etkinliğe  Ukrayna Büyükelçisi Dr. Sergiy Korsunsky’da onur konuğu olarak katıldı ve seminer verdi. Yaz okuluna katılan genç araştırmacıların yol ve konaklama giderleri TÜBİTAK’ın 2229-Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı tarafından karşılandı. Yaz okuluna Türkiye deki 30 Enstitüden Yüksek Lisans  ve Doktora öğrencileri  davet edildi, yaz okulu sonucunda yapılan sınavda başarılı olan 24 öğrenciye Sertifika verildi.

II. Nükleer Bilimler ve Uygulamaları Yaz Okulu (Manavgat/Örsem)

Türkiye de Nükleer Bilimlerin uygulama alanlarında çalışan veya çalışmayı düşünen öğrencilerin vizyonunu genişletmek, bilgilerini artırmak, eksiklerini görmelerini sağlamak ve yeni araştırma konuları bulmalarına yardımcı olmak amacı ile  9-16 Haziran 2015 Tarihleri arasında Ankara Üniversitesi Manavgat / Örsem Tesislerinde Türkiye deki herhangi bir enstitüye kayıtlı 35 yaşından gün almamış Yüksek Lisans veya Doktora öğrencilerinin katıldığı Nükleer Bilimler ve Uygulamaları Yaz Okulu düzenlendi. Yaz okuluna katılan genç araştırmacıların yol ve konaklama giderleri TÜBİTAK’ın 2229-Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı tarafından karşılanmıştır. Yaz okuluna Türkiye deki 29 Enstitüden Yüksek Lisans  ve Doktora öğrencileri  katıldı, yaz okulu sonucunda yapılan sınavda başarılı olan 20 öğrenciye Sertifika verildi.

I. Nükleer Adli Bilimler Yaz Okulu (Manavgat/Örsem)

7-14 Eylül 2014 tarihlerinde Ankara Üniversitesi Manavgat / ÖRSEM  Tesislerinde TÜBİTAK, 2229 – Bilimsel Eğitim Etkinliklerini Destekleme Programı çerçevesinde, Nükleer Adli Bilimler Yaz Okulu düzenlendi. Yaz okuluna Türkiye deki çeşitli Enstitülerden 29 Yüksek Lisans  ve Doktora öğrencisi  katıldı, yaz okulu sonucunda yapılan sınavda başarılı olanlara Sertifika verildi.

Uluslararası Lüminesans ve ESR Dozimetri Kongresi (LumiDoz 8)

August 27 – 29, 2014

Lumidoz8 (International Conference on Luminescence and ESR Dosimetry) has been successfully completed on 29 August 2014. There are 36 Oral Presentations including 6 invited speaker and 48 Poster Presentations have been presented in the conference days. We want to sincerely thank you for contributions.

The countries participating

Algeria, Azerbaijan, Ghana, Germany, Egypt, Greek, France, Japan, Lebanon, Morocco, India, Iran, Iraq, Pakistan, Somalia, South Africa, Turkey, Yemen.

Radyasyon ve Nükleer Enerji Konferansı (Ankara)

9 Kasım 2013 Cumartesi günü Saat 13:00 de Ankara Üniversitesi Tandoğan Kampüsünde Kamu oyunu bilgilendirme amacı ile  gelişen teknoloji ile iç içe yaşamak zorunda olduğumuz Elektromanyetik Dalgalar ve Canlılar üzerindeki etkileri’nin anlatıldığı (Cep telefonları, Kablosuz ağlar, mikrodalga fırınlar vb) “Elektromanyetik Radyasyon”, Radyasyon Dozu ve Radyasyonun Biyolojik etkileri’nin anlatıldığı “İyonize Radyasyon” ve Türkiye’deki nükleer enerji potansiyeli ve Nükleer Santrallerde Enerji Üretimi’nin anlatıldığı  “Nükleer Enerji & Nükleer Santraller” olmak üzere 3 konuyu kapsayan “Radyasyon ve Nükleer Enerji” isimli bir konferans düzenlendi.

Uygulamalı Dozimetri ve Tarihlendirme Yaz Okulu

26-31 Ağustos 2013

26-31 Ağustos 2013 Tarihleri arasında A.Ü. Nükleer Bilimler Enstitüsünde  yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine yönelik Uygulamalı Dozimetri ve Tarihlendirme (Lüminesans & ESR) Yaz Okulu  düzenlendi. Yaz okulu sonunda yapılan sınavda başarılı olan öğrencilere sertifika verildi.

Radyasyon Dedeksiyon Ölçüm Yöntemleri ve Medikal Fizikte Radyasyonla Görüntüleme Yaz Okulu

Ankara Üniversitesi Nükleer Bilimler Enstitüsünde 2-6 Eylül 2013 Tarihleri arasında yüksek Lisans ve Doktora öğrencilerine yönelik Radyasyon Dedeksiyon Ölçüm Yöntemleri ve Medikal Fizikte Radyasyonla Görüntüleme Yaz Okulu düzenledi. Yaz okulu sonunda yapılan sınavda başarılı olan öğrencilere sertifika verildi.